Willemijn van Dijk

Blog

Alle goden & Afdalingen

themaboek_afdalingenDe tiende editie van de Week van de Klassieken staat voor de deur. Het thema dit jaar is ‘Alle goden! Religie in de oudheid’. Speciaal voor deze jubileumeditie van de Week van de Klassieken (9 t/m 19 maart 2017) schreef NRC-redacteur Marjoleine de Vos het boekje Afdalingen, waarin ze aan de hand van antieke mythes onze omgang met de dood onderzoekt.

‘In al die oude verhalen over het praten met doden, de onberekenbaarheid van de goden, de wreedheid van het lot wordt iets uitgedrukt over de toestand van de mens. Over onze sterfelijkheid, waarmee we ons nu eenmaal moeten verzoenen. Mythen en antieke verhalen lijken, op hun omtrekkende manier, iets dieps en waars te zeggen over hoe we leven. En waarom.’

Afdalingen wordt uitgegeven door Uitgeverij Athenaeum en Ambo Anthos uitgevers en kost € 2,50. Bij verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Klassieken krijgen betalende bezoekers het boekje cadeau.

Door het hele land worden tijdens de Week van de Klassieken activiteiten georganiseerd binnen het thema ‘Alle goden! Religie in de oudheid’. Een greep uit het aanbod: op 9 maart vindt in het Rijksmuseum van Oudheden een inmiddels beroemde krachtmeting plaats tussen (universitair) docenten, studenten, oud-gymnasiasten en leesgroepleden: de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz. Neem deel met een team (2-5 personen) en test je kennis over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid (maar je kunt ook gewoon als publiek aanwezig zijn). De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz start om 19 uur, quizmaster is Fik Meyer. Deelnamekosten bedragen € 8 en aanmelden kan via de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam kun je tussen 9 en 19 maart dagelijks terecht voor de ‘Instaprondleiding over goden en religie’ (je betaalt hiervoor, naast de museumentree, niets extra’s). Aanmelden kan via de website van het Allard Pierson Museum.

Persoonlijk verheug ik me in het bijzonder op deze tiende Week van de Klassieken, omdat het ook de week is waarin mijn nieuwe boek, De Opvolger, zal verschijnen – waarover binnenkort meer!

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson MuseumAthenaeum Boekhandel, en het Nederlands Klassiek Verbond. De Week van de Klassieken 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door Labrys ReizenUitgeverij Athenaeum en Ambo Anthos uitgevers.