Willemijn van Dijk

De Italiaanse prinses

Het verzwegen leven van een vrijgevochten Oranjeprinses

Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse Koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar het huwelijk is diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier, barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celimontana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze haar grootste geheim niet langer kan en wil bewaren.

Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa vocht Marianne heldhaftig voor haar eigen revolutionaire idealen. In De Italiaanse prinses gaat Willemijn van Dijk op zoek naar het vergeten leven van deze onbekende prinses.

Anderen over De Italiaanse prinses

Van Dijk beschrijft [het leven van Marianne] met verve en inlevingsvermogen. (...) Van Dijk opereert binnen de kaders van wat de historische bronnen prijsgeven. Des te overtuigender is haar portret van deze heldhaftige prinses.
De Volkskrant
Je leeft met Marianne mee, en met haar strijd tussen de plicht die ze toch voelt en haar vrijheidszin.
Mieke van der Weij in de NCRV Gids
Geschreven als een roman en daarom heel toegankelijk.
Mezza (Algemeen Dagblad)

Anderen boeken door Willemijn van Dijk

Dat bracht haar tot het inzicht dat zij altijd de energie van een jongen had gehad, en dat dat haar ongeluk was - een gedachte die ze meteen weer van zich af schudde.