Willemijn van Dijk

Blog

Het vierkante Colosseum

Weinig toeristen komen zo ver buiten de gebaande paden als EUR, de wijk die in opdracht van Mussolini uit de grond werd gestampt voor een Wereldtentoonstelling (Esposizione Universale di Roma) die nooit gehouden zou worden. Toch loont het de moeite om een keer op de metro naar dit afgelegen stukje Rome te stappen en Mussolini’s steen geworden imperiale ambities te vergelijken met die van de keizers van het oude Rome.

Wandel vanaf de halte EUR Fermi in de richting van Piazza Marconi om je in het fascistische Rome van Mussolini te wanen. Naast de grote obelisk, opgericht ter ere van de Italiaanse natuurkundige Guilelmo Marconi, vind je verschillende musea aan het plein. Als je je weg vervolgt blijf je omringd met grote palazzi in de typische strenge, fascistische architectuurstijl.

EUR-Rome-1

Il Colosseo Quadrato

Aan je linkerhand voert de Viale Civiltà del Lavoro naar een van de meest markante bouwwerken van EUR: het zogenaamde Colosseo quadrato, het vierkante Colosseum. Die bijnaam is inmiddels een stuk bekender dan de officiële naam van het gebouw: Palazzo della Civiltà Italiana. Een grote knipoog naar het echte Colosseum natuurlijk, het meest beroemde symbool van het oude Romeinse rijk.

EUR-Rome-6

Het vierkante Colosseum werd eind jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd maar niet direct voltooid – de Tweede Wereldoorlog brak immers uit. Op de begane grond zijn beelden te zien die op allegorische wijze de verschillend deugden van het Italiaanse volk moeten symboliseren Het gebouw is nog altijd in gebruik: tegenwoordig huist het hoofdkantoor van het Italiaanse modehuis Fendi in het vierkante Colosseum.

EUR-Rome-7

Rome in reliëf

Vlak bij het Palazzo della Civiltà Italiana bevindt zich nog een interessante reliëfsculptuur voor wie geïnteresseerd is in de manier waarop Mussolini subtiel het grandioze Romeinse verleden verbonden zag met zijn nieuwe Italiaanse rijk. Het bevindt zich in een nis in het Palazzo degli Uffici di EUR, aan de Via Ciro il Grande.

EUR-Rome-5

EUR-Rome-3

Het reliëf toont, zij het op nogal selectieve wijze, de geschiedenis van Rome, vanaf Romulus en Remus tot aan de Duce. Duidelijk herkenbaar zijn onder andere de wolvin met de tweeling, keizer Augustus, de Sint-Pieter en natuurlijk Mussolini zelf.

EUR-Rome-4

Eur bezoeken?

Zelf een bezoek brengen aan EUR? Stap op metro B en stap uit bij EUR Fermi of EUR Palasport. Wandel vanaf daar richting Piazza Marconi.