Willemijn van Dijk

Gelegenheids­werk

De vergeten soldaat

Voor het tijdschrift Roma Aeterna schreef Willemijn een kort verhaal met de titel De vergeten soldaat, over een legionair die de grootste militaire nederlaag in de geschiedenis van het antieke Rome, de slag bij het Teutoburgerwoud, overleefde en in Germanië achterbleef. Geïnspireerd op een waargebeurde geschiedenis.

Geschenkboek Weer open!

Ter gelegenheid van de heropening van de boekhandel verscheen het geschenkboekje Weer open!, waarin vijftien schrijvers en illustratoren een persoonlijk verhaal schreven over de boekhandel. Willemijn schreef voor dit gratis boek het korte verhaal Nu het weer zomer wordt.

Museum van de Democratie

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie van het ‘Museum van de democratie’ van De Nieuws BV (NPO Radio 1). Willemijn van Dijk zet ‘het plein’ bij in het Museum van de Democratie – een democratisch symbool dat van de oudheid tot nu relevant is voor mensen om hun stem te laten horen. Je kunt het fragment hier terugluisteren.

Napolitaanse dromen

In Mijn Maradona brengen diverse auteurs, waaronder Henk Spaan, Hugo Borst en Herman Koch, een eerbetoon aan de overleden voetballegende Diego Armando Maradona. Willemijn van Dijk schreef voor deze bundel vol voetbalverhalen Napolitaanse dromen, een kort verhaal over de onlosmakelijke band tussen Napels en Maradona.

Op 25 november 2020 overleed, door velen gezien als, de beste voetballer aller tijden. In Mijn Maradona, een speciale uitgave van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras, brengen diverse auteurs een eerbetoon aan ‘Pelusa’. Hun verhalen leveren samen een onvergetelijke bundel op met even onverwachte als prachtige verhalen over de eeuwige Nummer Tien.

Slavenheld Pallas bij OVT

Van krantenjongen tot miljonair. Het schijnt, hoewel bij hoge uitzondering, te zijn voorgekomen in het Romeinse Rijk. Willemijn van Dijk was te gast in de studio bij OVT (NPO Radio 1) om te praten over haar hoofdpersoon Pallas, een opgeklommen vrijgelatene, en het hof van Claudius en Nero. Het item is via deze link terug te luisteren.

Keizer Nero en het verraderlijke gezicht van het verleden

Wij duiden dat wat in het verleden ligt, dat wat dood en begraven is, aan als ‘de geschiedenis’, maar onze omgang met de geschiedenis is verre van dood en begraven. Het is actueel, veranderlijk en selectief. Soms inspirerend, soms pijnlijk en soms politiek beladen.

Voor Vrij Nederland schreef Willemijn van Dijk een essay over gebruik, misbruik en belang van de geschiedenis.

Requiem voor De Kuip

Voor Hard Gras dook Willemijn in de Feyenoord-geschiedenis van haar familie. Ze maakt een vrije val in de tijd en ziet de geschiedenis van de 20ste eeuw door de ogen van haar ‘Feyenoord-oom’, de stille man met het stijve been die ze zondags altijd gingen ophalen. Van het eerste kampioenschap in 1924 tot het laatste in 2017, van de opening van De Kuip in 1937 tot de Rotterdamse november-razzia in ’44. Een ontsnapping uit Kamp Amersfoort, de politionele acties vlak na de oorlog, en steeds weer het voetbal, steeds weer Feyenoord. Het verhaal, getiteld Requiem voor De Kuip, kreeg een prachtige voorbespreking door Hugo Borst, Henk Spaan, Matthijs van Nieuwkerk en Frank van der Lende in de allereerste Hard Gras Podcast.

Vakantietip: een verdwenen mee in het hart van Italië

In de rubriek ‘Vakantieman’ van het programma OVT op NPO Radio 1 deelde Willemijn van Dijk haar geheime historische vakantietip: een verdwenen meer in Abruzzo, een vergeten regio in het hart van Italië. Het item is terug te luisteren via deze link. Het meer speelt een rol in de roman Het wit en het purper, maar je kunt het gebied nog altijd bezoeken. Je vindt er o.a. de prachtige, haast vergeten opgraving van Alba Fucens (‘klein Pompeii’), waarover Willemijn eerder een artikel schreef op Ciao tutti.

Schrijvers over vrijheid

In 2020 vierden we 75 jaar vrijheid. Maar 4 en 5 mei en de bij behorende herdenkingen en festiviteiten zagen er dat jaar heel anders uit dan we gewend zijn of kwamen te vervallen. De vraag die zich, juist ook in de actuele context, aandiende is wat vrijheid eigenlijk is en wat het wel of niet leven in vrijheid eigenlijk betekent. Het CODA Apeldoorn vroeg een aantal auteurs om op die vraag in te gaan. Willemijn van Dijk koppelde het thema aan het tijdloze streven naar vrijheid, en de vraag welke keuzes je maakt als je eenmaal vrij bent om te kiezen. De bijdragen van alle auteurs zijn terug te zien via deze link.