Willemijn van Dijk

Blog

Vier de Nacht van Rome!

Met weer een goed gevulde en fijne Week van de Klassieken achter de rug, waarin ik onder andere tijdens een druk bezochte avond in Spui25 een lezing gaf (klik op de foto hieronder voor een verslag), staat er komende maand weer wat moois op de planning: de Nacht van Rome.

Foto-Marcella-Mul

De Nacht van Rome: kennis is macht

Wat de Nacht van Rome precies inhoudt? Dat vertellen de organisatoren, ambassadeurs van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR), Nederlands oudste en grootste wetenschappelijk instituut in het buitenland, in geuren en kleuren:

Colosseum-by-night

De Nacht van Rome gaat over grootsheid en verval, over helden en schurken, democraten en dictators, elite en plebs. De Nacht van Rome gaat over eten, drinken, muziek en kunst. De Nacht van Rome gaat over intellectuelen en hun plaats in onze maatschappij. Zij binden de strijd aan met elkaar en met heersende beelden over Rome, kennis en macht. Maar wie ontpopt zich tot de gevaarlijkste intellectueel van het strijdtoneel? Wie – presentator, panel of publiek – heeft de kennis in pacht om zijn macht te doen gelden? En geldt in deze arena het recht van de sterkste, of van de slimste?

De-nacht-van-Rome-web

Tijdens de Nacht van Rome gaat het dus niet alleen om het Rome van toen, maar ook over het Rome van nu en de waarde van kennis en macht in het Europa van de toekomst. Jonge academici, opiniemakers, politici en cultuurdragers worden uitgenodigd om hun licht te laten schijnen over Rome en de relatie tussen kennis en macht. Met debatten, minicolleges, een quiz, fijne drankjes en Italiaanse deuntjes (ga direct naar de website voor het complete programma).

“Alle wegen leiden door Rome”: een stadswandeling door de tijd

De nacht van Rome

Met sprekers als Ilja Leonard Pfeijffer en Cécile Narinx belooft het een mooie en afwisselende avond te worden. Zelf lever ik met veel plezier een bijdrage aan de Nacht van Rome door het publiek samen met cultuurhistoricus David Rijser en journalist Bas Mesters mee te nemen op een ‘stadswandeling door de tijd’. Reis door de tijd en wandel met ons mee door het Rome van het begin van de 1ste, 16de en 21ste eeuw en zie een stad in verval en een stad in opkomst. Bleef Rome herkenbaar gedurende deze eeuwen? Hoe zag het straatbeeld van Rome eruit? Mijn bijdrage bestaat uit het eerste deel van deze tijdreis: een wandeling door het Rome van exact tweeduizend jaar geleden, 16 n.Chr., als Tiberius net aan de macht is.

De Nacht van Rome: hoe, wat, waar?

De Nacht van Rome vindt plaats op 28 mei van 19.00-3.00 uur in De Balie in Amsterdam. Kaartjes kosten € 15,-, maar let op: tot en met Rome’s verjaardag (op 21 april) geldt er een korting en kost een kaartje slechts €12,50! Bestel je kaartjes direct via de website van De Balie.

De-nacht-van-Rome